• Flag for Välkommen till Malören Lodge - Bottenvikens pärla
  • Flag for Welcome to Malören Lodge
sommarakt guidad tur.jpg

Kyrkan

Ett av bottniska kustens märkligaste och vackraste kapell finns på Malören. Kapellet brukar benämnas som "Skärgårdens domkyrka" eftersom det är den enda havskyrkan som har en domkyrkospira på taket.

För att fiskelyckan skulle infinna sig på 1700-talet gällde det att ha ett gott förhållande till de högre makterna. På Malören finns, liksom på många andra fiskeplatser stenlabyrinter vars magi ansågs bidra till goda fångster. 

Efter år av diskussioner beslöt man år 1768, i Torneå, att en kyrka skulle uppföras på Malören. För att vara en skärgårdskyrka byggdes kyrkan på Malören ovanligt hög, kanske för att spegla öns ekonomiska betydelse och också för ge ett gott första intryck av Torneå stad. 

Kapellet fördes ut till ön lastat på åtta fyrårtullade båtar vilka lade ut från Karlö i Finland den 15 juli 1769 och anlöpte Malören den 17 juli 1769. Byggnaden timrades först i Säivisnäs och togs isär inför färden över havet.

Väl ute på Malören monterades det åttakantiga kyrkorummet ihop igen. Kyrkan är skickligt ihopfogad och man kan se spåren av yxor, täljknivar och hyvlar i virket. Det välvda taket leder tankarna till insidan av ett fartygsskrov- en stäv i väster och en i öster.