• Flag for Välkommen till Malören Lodge - Bottenvikens pärla
 • Flag for Welcome to Malören Lodge
Malören_-038.jpg

Fotoworkshop Malören och Haparanda-Sandskär 31 maj-2 juni

Fotoworkshop på två unika öar: naturreservatet Malören och nationalparken Haparanda-Sandskär längst uppe i bottenviken.

Landskapsfotografering på två av våra mest unika öar i Sverige, Malören med sin karga miljö och en historia som lotsstation och fiskeläger samt Haparanda-Sandskär som är vår nordligaste nationalpark i Bottenviken, ett unikt landskap präglat av sitt utsatta läge ute till havs.

Båda öarna har ett rikt fågelliv den här årstiden och trots att vi är inriktade på landskap så kan det finnas en del möjligheter att få med allt från älg, havsörn, vadare, måsfåglar och en hel del småfågel i sina landskapsbilder. 

Resan är i första hand inriktad på landskaps- och naturfotografering och det är det vi kommer att lägga fokus på. Sandskär har en rik älgstam sett till den storlek ön är och med lite tur finns det möjligheter att vi kan fotografera någon älg med Bottenviken i bakgrunden. Sandskär har en mycket varierande natur med aspskog, gammal tallskog, långa sandstränder, låga stränder och två unika ”arenor” (platta områden omgivna av sanddynor) som har skapats när ön rest sig ur havet efter senaste landhöjningen.

Mitt emellan land och hav ligger Lotsstugan. Där bor vi i nyrenoverade dubbelrum. Vi serverar kulinariska måltider baserade på naturens läckerheter. Bastubad och strövtåg i den vackra naturen fulländar upplevelsen. Här kan en stressad nutidsmänniska slappna av och känna lugnet. 

INFORMATION OCH PRIS

Datum: 31 maj-2juni 2019.
Tid: 3 dagar (två övernattningar)

Deltagare: Min. 4 personer, max. 6 personer.

Helpension,dagstur till Sandskär ingår samt fotografiskt stöd ingår under dagarna.

Du behöver inga förkunskaper, alla är hjärtligt välkomna.

Pris: 5 900:- Enkelrumstillägg 750 kr för två nätter.
Anmälan är bindande. Anmälan är registrerad när du betalat din faktura från Malören Lodge AB.

För bokning: Ring 073-444 56 84 eller maila på bokning@maloren.se

Sven Nordlund kommer att hålla i workshop och finnas med som fotografiskt stöd under hela resan. Sven är naturfotograf och haft utställningar och hållit föredrag samt gett boken Storön i alla väder, där han skildrar fiskebyn Storön och dess natur under alla årstider. Sven brinner mest av allt för att genom sina bilder visa vår unika kust här uppe i Norrbotten.

 

Foto: Sven Nordlund

PROGRAM FREDAG

 • 14:00 Samling i Erikörens hamn.
  Kaffe och smörgås under utprovning av flytvästar. Vi granskar sjökortet och planerar resan. Så ger vi oss av. 

 • Guidad båttur

 • Eftermiddagen och kvällen ägnar vi åt att fotografera på ön, man kan välja att gå för sig själv eller i grupp. Det är möjligt att själv utforska ön och fotografera efter sin egen kreativitet.

 • 19.00 Middag. 

 • Bastubad med dopp i Bottenviken.

PROGRAM LÖRDAG

 • 08.00 Frukost 
  Den här årstiden så är det möjligt att fotografera hela natten och vi bestämmer själva hur mycket man vill sova, morgonen ägnar vi åt fotografering på Malören, efter frukosten har vi lite bildvisning och pratar bland annat komposition.

 • 12.00 Lunch
  Efter lunch åker vi till Haparanda-Sandskär och stannar där till sen kväll, middag äter vi på Haparanda-Sandskär

 • Bastubad med dopp i Bottenviken.

 

PROGRAM SÖNDAG

 • 08:00 Frukost
  Sista morgonen på Malören utnyttjar vi till att ta de bilder vi tycker att vi saknar. Vi samlas före lunch och utbyter tankar om fotograferingen på de två öarna samt visar våra ”bästa” bilder från helgen.
 • 14.00 Avresa från Malören till Erikören.

 • 15:30 Vi angör Erikören

DETTA INGÅR:

 • Samtliga måltider; frukost x 2, lunch x 2, middag x 2, fika och tilltugg.
 • Dagstur till Sandskär samt båtresa t/r Malören-Sandskär
 • Boende i dubbelrum.
 • Transport med båt från Erikörens hamn. (Bevakad parkering)
 • Fotografiskt stöd

UTRUSTNING ATT TA MED:

 • Sängkläder, badkläder, handduk 

 • Fotoutrustning: 
  Det finns möjlighet till många typer av motiv allt från makro, byggnader, till landskap. Därför fungerar alla typer av utrustning från vidvinkel, makro till teleobjektiv med brännvidder från 16 till 400 mm, beror på vilka typer av bilder man vill ha.

  24-70, 24-105, 70-200 eller 100-400 är exempel på användbara zoomobjektiv, ljusstarka fasta vidvinkel kan användas bland annat på natten. Det finns inga rätt eller fel utan man tar den utrustning man har.

  I och med att vi kommer att fotografera en del när solen är under horisonten är det mycket bra att ha stativ och fjärrutlösare eller annan möjlighet att fotografera utan att kameran rör sig, om man har möjlighet kan man också ha gråfilter för att förlänga slutartid och få mjuka rörelser i havet och molnen. Det finns möjlighet att ladda dator och kamerabatterier mellan vissa tider på dygnet.

 • Även om det ofta är bra väder den här tiden på året kan det vara relativt kallt ute i skärgården. Temperaturen kan skifta mellan 5 och 25 plusgrader under dygnet, det är bra att ha kläder som skyddar mot regn och vind samt någon varm tröja. Ullunderställ att ha närmast kroppen är det som fungerar bäst om vädret är lite kyligare. Stabila kängor som tål fukt är det bästa att ha på fötterna, inga höga skaft behövs.